2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ingyenes hajvágást kapnak a versailles-i kastély dolgozói, és ezzel a környezet is jól jár

A XIV. Lajos egykori rezidenciájánál kialakított szalonban egy felirat hívta fel rá a betérők figyelmét csütörtökön, hogy „Egy kilogramm hajjal 200 liter vizet lehet megspórolni”. A palota alkalmazottjainak frizurája egy csapatnyi helyi fodrászgyakornok keze alatt született újjá.

Az emberi haj keratint tartalmaz. Ez egy protein, amely képes felszívni az olajat, és ebből adódóan felhasználható a környezet megtisztítására.  Ezenkívül a műanyag helyettesítésére használható a mezőgazdaságban és a kertművelésben, valamint segíthet bizonyos bőrproblémák kezelésében – mondta Clement Baldellou, a Capillum nevű startup társalapítója.

A haj újrahasznosításával foglalkozó cég mintegy 200 fodrászatból gyűjti be az alapanyagot szerte Franciaországban.

A szakember szerint a haj egy természetes abszorbens, amely a tömegénél akár nyolcszor nagyobb mennyiségű olajat képes felszívni. Baldellou szerint naponta több mint egymillió ember vágat hajat Franciaországban, ingyenesen biztosítva egy olyan anyagot, amely könnyedén újrahasznosítható környezetvédelmi és orvosi célokra.

A szakember szerint ennyi levágott haj 4 ezer tonna hulladékot jelent évente. „Ez hatalmas mennyiségű szemét, amely általában a kukába kerül, ezért úgy döntöttünk, hogy kivesszük a hajat a hulladékszektorból” – magyarázta Baldellou a Reuters Televisionnek adott interjúban.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam