2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két megkerült palackposta és töméntelen átválogatott hulladék – a PET-kalózok tovább küzdenek a tiszta Tiszáért

Első ránézésre szinte lehetetlen küldetésnek látszott a vízügy által kiemelt hulladék szétválogatása és az I. Bodrogi PET Kupáról érkezett műanyag palackok tömörítése, de a PET Kupa csapatának ismét sikerült: 4 nap alatt 14 önkéntes több mint 200 köbméter, kb. 5,5 tonna hulladékot kezelt.

A kiskörei vízerőmű előtt kialakult, közel egy hektáros hulladéktorlaszban a környezetvédelmi szervezet önkéntesei egy GPS-jeladóval ellátott PET-palackot is megtaláltak, amelyet a Tiszai PET Kupa a Hulladékmentes Tisza projekt keretében 2020 júliusában jelölt meg és indított útnak – derül ki a szervezet közleményéből.

A palack akadálytalanul tette meg a több száz folyamkilométeres távot, de fennakadt abban a közel egy hektáros hulladéktorlaszban, amely az idei áradások után alakult ki a duzzasztómű előtt.

A torlaszt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) munkagépekkel számolta fel és emelte a partra, a hulladék szétválogatásban pedig a PET Kupa önkéntesei nyújtottak segítséget.  A szorgos kezek – egy nagy teljesítményű bálázógép segítségével – összesen 91 PET-bálányi, színekre válogatott műanyag palackot préseltek össze, több tonnányi újrahasznosítható műanyagot különítettek el, valamint több mint egy tonna üveg- és fémhulladékot szelektáltak.

Fotó: PET Kupa

Gyalai-Korpos Miklós, a Hulladékmentes Tisza projekt koordinátora elmondta:

 „A szelektált hulladék nagy része újrahasznosul, a projekt keretében pedig a polietilén alapanyagokból vízi sporteszközök, például kajakok fognak készülni”.

A most fellelt jelölt palack már a sokadik azok közül, amelyeket Kiskörénél tartóztattak fel, ez pedig újabb bizonyíték arra, hogy a szennyezés feltartóztatásában kiemelt szerep jut a vízügy által üzemeltetett létesítményeknek, így a kiskörei vízlépcsőnek és a vásárosnaményi, hulladékot kitermelő gépláncoknak is. 

A másik érdekes lelet egy különleges palackposta volt, amely egy iskolás gyermek – az adott helyzetben különösen aktuális és motiváló – üzenetét rejtette. Azért kaptuk ezt a Földet, hogy legyen hol élnünk. Nekünk, emberek ezt mindössze annyival kellene meghálálnunk, hogy nem tesszük tönkre, hanem vigyázunk rá! – fogalmazott a palackpostát útjára bocsátó kisdiák.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam