2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyageső távoli tájakon is szennyezi a talajt

Amerikai kutatók nemrégiben arról számoltak be, hogy 14 hónapon át gyűjtöttek esővíz- és levegőmintákat az Egyesült Államok nyugati részén, 11 nemzeti park területén. A minták 98 százaléka tartalmazott mikroműanyagot.

Az apró műanyagrészecskék átlagosan a begyűjtött részecskék 4 százalékát tették ki. Ebből a vízmintákban 66, a levegőmintákban 70 százalékot a nagyrészt poliészter ruhákból származó mikroszálak adtak.

A számításaik szerint csak a vizsgált területekre – amelyek az ország teljes területének 6 százalékát teszik ki – évente ezer tonna műanyag hullik apró darabkákban.

A valós számok még magasabbak lehetnek, mert a kutatók műszerei nem voltak alkalmasak az áttetsző és a fehér darabkák megszámolására. És persze a még kisebb nanoműanyagok azonosítására sem, amelyek ettől még jó eséllyel szintén ott lehetnek, miután a mikroműanyag-darabkák még kisebb részekre esnek szét.

borúsan fest a jövőnk

A kutatás egyik meglepő eredménye, hogy a minták 30 százalékát mikrogyöngyök adták. Ezeknek a használatát a kozmetikumokban már 2015-ben betiltották az Egyesült Államokban, és a most talált mikrogyöngyök jórészt kisebbek is voltak, mint amekkorák az ilyen termékekbe kerültek a tiltás előtt.

A kutatók feltételezése szerint ezek ipari festékekből és bevonóanyagokból származhatnak, ami a festékiparban is felvetheti a mikrogyöngyök tiltásának szükségességét.

A kutatók azt is modellezték, hogy a begyűjtött esőminták melyik viharokból származtak. A szelek képesek felkapni és nagy távolságokra elszállítani a mikroműanyagokat, amelyek a vízpára kicsapódását elősegítő kondenzációs magvakként akár a felhő- és csapadékképződésben is szerepet játszhatnak.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam