2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem, az almacsutkát sem jó ötlet egyszerűen elhajítani

Gyerekként azt tanultuk, hogy ugyan a szemetelés nem szép dolog, az olyan szerves hulladékokat, mint az almacsutka, bocsánatos bűn eldobni, hiszen előbb-utóbb úgyis lebomlik. Bár ez igaz, a Glacier Nemzeti Park dolgozói Facebookon felhívták az emberek figyelmét arra, hogy ez a bomlás sokkal lassabban megy végbe, mint gondolnánk, ráadásul az élővilág számára káros folyamatokat indíthat el.

Persze egy almacsutka lebomlásához nem kell több száz év, mint egy műanyag zacskó esetében, de nem is egy-két hétről van szó. Minden attól függ, hogy milyen környezetben dobjuk el – nagyon számít például az adott talaj és a helyi élővilág.

Számos élőlényt sodorhatunk veszélybe azzal, ha rendszeresen szemetelünk:

Az út mentén eldobott szemét ugyanis arra késztetheti az azt elfogyasztó állatokat, hogy gyakrabban keressenek élelmet az utak mentén – ez pedig ahhoz vezethet, hogy több állatot ütnek el az autók, mint korábban.

Azzal is gond lehet, hogy nem odaillő élelmiszert kapnak azok az állatok, amelyek más étrendhez vannak szokva, ezzel rövid és hosszú távon is probléma lehet: előbbi az állatok egészségét, utóbbi pedig a populáció fogyatkozását vagy gyengülését jelenti.

Inkább csomagoljuk vissza, és ha lehet, komposztáljuk... Fotó: shutterstock.com

A természetes hulladék nem mindig természetes az adott környezetben (gondoljunk csak a narancs vagy banán héjára): ha eldobunk valami ilyesmit, az a helyi állatok emésztését komolyan megterhelheti. Ráadásul egy idő után nem odavaló növényzet is megjelenhet, például a magokból.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam