2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Suzuki is lép a tengereket ellepő mikroműanyag ellen

A Suzuki Motor Corporation kifejlesztette a világ első, hajómotorokra szerelhető mikroműanyag-gyűjtő eszközét, amelynek használatával pusztán a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok.

A Suzuki Motor Corporation már tíz éve törekszik arra, hogy megtisztítsa a vizeket, a mikroműanyag-gyűjtő eszköz pedig a Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó új Suzuki-kezdeményezés első lépése.

Saját megoldása kidolgozásakor a vállalat szakemberei a külmotorok szerkezetét vették alapul, amely a motor hűtése érdekében több tonna tengervizet szivattyúz át a rendszeren, majd juttat vissza az óceánba.

A cég olyan gyűjtőeszközt fejlesztett ki, amely a visszajuttatott víz felhasználásával a mikroműanyagokat is összegyűjti.

Az eszköz egyszerűen felszerelhető a visszavezető ágra, és nem befolyásolja a motor teljesítményét, mivel csak a motor hűtése után visszatérő vizet használja fel. A Japánban végzett kutatás szerint a szűrőben fennakadó anyagok között mikroműanyagok is voltak. A tervek szerint 2021-től vezetik be az eszközt választható kiegészítőként, amely később már szériatartozék lesz.

A Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó új kezdeményezés keretében a vállalat tovább folytatja kampányát, mindemellett a csomagoláshoz használt műanyagok mennyiségének csökkentésén is dolgozik. 2020 októberértől kezdődően a vállalat az eredeti Suzuki Marine-alkatrészek esetében folyamatosan papíralapúra cseréli a csomagolóanyagokat a korábbi műanyagról, ezáltal az üzletág évente körülbelül 2,3 tonnával kevesebb műanyagot fog felhasználni.

Neked ajánljuk
Egy böngészőkiterjesztés több mint 100 tonna műanyagszeméttől tisztította meg a tengereket Mit tehetünk, hogy ruháink mosása kevésbé szennyezze a természetes vizeket? A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: civilhetes.net
Vissza
Hírfolyam