2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban

A radar a Föld körül alacsony pályán – 200 és 2000 kilométer közti távolságban – keringő űrszemetet észleli és figyeli meg.

A Föld körül keringő űrszemetet megfigyelő radart avattak fel Koblenz mellett – közölte kedden a Német Űrközpont (DLR). A 44,5 millió euróból készült radar fejlesztése és építése öt évig tartott. 

A műholdak működtetői a radartól kapott adatok segítségével lelassíthatják űreszközeiket, vagy megváltoztathatják repülési magasságukat, hogy elkerüljék az űrszeméttel való ütközést.

A Fraunhofer Intézet által kifejlesztett Német Kísérleti Űrmegfigyelő és Nyomkövető Radart (GESTRA) a német hadsereg egy bázisán helyezték el.

Az emberi tevékenység megnövekedése az űrben soha nem látott mértékű űrszemetet eredményez, a tönkrement műholdaktól kezdve a rakétadarabokig, amelyek mind potenciális ütközési források Fotó: shutterstock.com

Walther Pelzer, a DLR űrigazgatóság vezetője és igazgatósági tagja kiemelte, hogy a kísérleti radar döntő mértékben hozzájárulhat a Föld-közeli pályán keringő műholdak biztonságához. 

Amint a GESTRA 2021 elején megkezdi működését, Németország nekiláthat saját katalógusának összeállításához, amelyben az adatok alapján összegyűjtik a Föld-közeli pályán keringő objektumokat.

„Pontosan tudnunk kell, hogy mikor és hol vannak a műholdak és a több tízezer űrszemét, hogy elkerülhessük a katasztrofális ütközéseket” – mutatott rá Thomas Jarzombek, a német szövetségi parlament tagja, a német űrpolitika szövetségi kormányzati koordinátora. 

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Újabb illegális szemétszállítmányra bukkantak a román vámosok Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam