2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe

Egy új tanulmány becslése szerint egy év leforgása alatt csak Kaliforniában több mikroműanyag kerül a környezetbe, mint amennyi csillag a galaxisunkban van.

Tavaly négyezer tonna mikroműanyag került a környezetbe az egyesült államokbeli Kaliforniában, ez azt jelenti, hogy mintegy 13,3 kvadrillió (13,3x1024) darab apró, szinte láthatatlan műanyagdarab vált le az emberek ruháiról, illetve egyéb tárgyairól – írja a The Guardien alapján a hvg.hu.

Míg a környezetszennyezés szempontjából sokkal látványosabbak a műanyag palackok, szatyrok, a mikroműanyagok mindenhova eljutnak: egy, a közelmúltban közzétett tanulmány szerint az Atlanti-óceán közepén fogott mélytengeri halak 73 százalékának gyomrában is találtak mikroműanyagokat.

E kis darabkák elsősorban a ruhák fel-, illetve levételekor, valamint a mosás során szakadnak le: egy átlagos mosás alkalmával akár 700 ezer műanyag szál is a vízbe kerülhet.

„A korábban gondoltnál jóval nagyobb számban jutnak a környezetbe a mikroműanyagok, és az emberek aggódnak a hosszú távú környezeti és egészségi hatások miatt” – idézte a The Guardian a tanulmány egyik szerzőjét. Az emberekre gyakorolt hatás egyelőre ismeretlen, a tudósok szerint egy ember évente átlagosan 5800 mikroműanyag-darabot nyel le valamilyen úton-módon: ételben, italban, illetve belélegezve.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Újabb illegális szemétszállítmányra bukkantak a román vámosok Mindenütt ott van: nemcsak pollent, de mikroműanyagot is szállítanak a méhek 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam