2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

November utolsó hetében a részt vevő felsőoktatási intézmények is olyan programokat szerveznek, amelyeken be tudják mutatni a környezet védelmének és a hulladék csökkentésének a jelentőségét – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár hozzátette, Magyarországon az egyetemeken az oktatás-kutatás mellett nagy hangsúlyt helyeznek a fenntarthatóságra, a környezetgazdálkodásra és a környezettudatosságra is, ennek megfelelően már számos egyetemen alakult valamilyen fenntarthatósági vagy környezetinnovációs kutatóközpont. Példaként a győri és a Pannon Egyetemet említette.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet az idén rendezik meg 12. alkalommal, tavaly a kezdeményezéshez csatlakozott 30 országban több mint 16 500 akciót szerveztek.

Magyarországon 2019-ben több mint 400 önkéntes akciószervező valósította meg saját ötletét ezen a héten.

Kiemelte, idén díjazni akarják az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyarországi akcióit, a programokat zsűri értékeli majd. Az erre szolgáló díj kialakítására pályázatot hirdetnek „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” címmel. Az alkotópályázaton olyan műveket várnak, amelyek vagy hulladékból készültek, vagy a hulladékkezelés témaköréhez tartoznak. A pályázat részletei hamarosan megjelennek a kormany.hu oldalon – mondta Boros Anita.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta, az Európai Hulladékcsökkentési Héten fontos az egyetemek részvétele, hiszen ezekben az intézményekben van jelen leginkább az innováció és a tudományos gondolkodás.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam