2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eldobható pelenkák környezetbarát kezelésére is létezik megoldás

Rányomni az öko címkét egy pelenkára nem elég ahhoz, hogy az kisebb terhelést jelentsen a környezetre, a megfelelő komposztálásról is gondoskodni kellene. Ez az igény ihlette az USA első „pelenkakomposztáló programját”.

Az eldobható műanyag pelenkák kétségkívül praktikusak, a környezet számára azonban inkább átkot, mint áldást jelentenek, hiszen csak az Egyesült Államokban évente átlagosan húszmilliárd darab kerül kukába, lebomlásukhoz viszont körülbelül ötszáz év kell – írja a Rakéta.

A Dyper nevű amerikai gyártó egy előfizetői modellt dolgozott ki: a náluk vásárolt pelenkákat használatuk után visszaváltják, és gondoskodnak a megfelelő újrahasznosításukról.

A Dyper és a TerraCycle közös projektje a ReDyper-program, melyen keresztül a vásárlók visszaküldhetik – direkt erre a célra fejlesztett, az előírásoknak megfelelő zacskókban és dobozokban – az elhasznált pelenkákat.

Amikor a doboz megtelt, a szülők letölthetnek egy előre fizetett szállítási címkét a TerraCycle weboldaláról, amely ezáltal értesítést kap, és elszállítják a csomagot a TerraCycle egyik elosztóközpontjába, majd a céggel együttműködő ipari komposztáló létesítményekbe, ahol komposztálják, és egyebek mellett az autópályák melletti növényvilág telepítésénél újra felhasználják.

Noha az utóbbi években elterjedtek az eldobható pelenka kényelmével rendelkező, mégis komposztálható, növényi anyagokból készült ökopelenkák, amik nem műanyagokból készülnek (vagyis csak minimális részük, például a ragasztás), ugyanakkor egy olasz kutatás szerint többségük szakszerű komposztálást igényel, ugyanis a szeméttelepre kerülve, oxigénhiány esetén évtizedekbe is telhet a lebomlása.

Forrás: Diaper Recyling Technology/youtube.com

A TerraCycle még soha nem komposztált pelenkákat, azonban Tom Szaky vezérigazgató szerint a jelenlegi komposztálási infrastruktúra képes kielégíteni ezt az igényt, és hogy a Dyper pelenkákat az élelmiszer-újrahasznosító részlegektől szorosan elkülönítve komposztálják majd.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam