2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok magyar bizalmatlan az újrahasznosítással kapcsolatban

Zöld gondolkodásúnak tartjuk magunkat, saját bevallásunk szerint szelektíven gyűjtjük a hulladékot, mégis elmaradunk az uniós célszámoktól. Mi húzódhat meg a háttérben, mit tehetünk ellene, és egyáltalán: meddig terjed a gyártói és meddig a fogyasztói felelősség? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Magyarvíz Kft. megbízásából, a Pulzus kutatási applikációval készült reprezentatív felmérés.

A válaszokból kiderül, hogy a magyarok nagy része már tisztában van a környezettudatosság és a fenntarthatóság jelentőségével. Mindez megmutatkozik például abban, hogy a lakosság kétharmada előnyben részesíti a helyi, hazai termékeket, illetve hogy minden harmadik ember kifejezetten keresi a környezetbarát árukat. Sőt, a válaszadók saját bevallása szerint több mint kétharmaduk (77 százalék) szelektíven gyűjti a hulladékot – ismertette a hvg.hu.

A kutatásból az is kiderült, hogy mint oly sok esetben, a tömeggondolkodás érvényesül: a válaszadók közel kétharmada úgy véli, hogy az emberek nem különösebben tesznek a környezetért, ezért maguk is értelmetlennek találják, hogy energiát pazaroljak erre. 

Gondot okoz az is, hogy sokan (26 százalék) nem biztosak abban, hogy mit és melyik szemetesbe kellene dobni, illetve mit érdemes külön gyűjteni – ezt az is alátámasztja, hogy a gyűjtőedények tartalma sok esetben 30-40 százalékos szennyezettségű.

Mindemellett még mindig minden harmadik (32 százalék) ember szkeptikus a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, és úgy véli, hogy a szemét végül úgyis egy helyre kerül, holott ma már ez csak egy városi legenda.

Fotó: MTI Fotó: Kallos Bea
Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam