2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évente több mint 200 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe

Ha nem hoznak hatékony intézkedéseket a hulladék és a fő szemétforrások megfelelő kezelése érdekében, 2040-re ez az érték megkétszereződhet.

Évente mintegy 229 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentése szerint. A tereptanulmányokból származó adatokon és az IUCN tengeri műanyaglábnyomot vizsgáló metodológiáján alapuló jelentés becslése szerint a Földközi-medence körül 33 országból származik a műanyag.

A teljes szemét 94 százalékát a rosszul kezelt hulladékból származó szennyezés adja, amely, ha egyszer belekerült a tengerbe, mikroműanyag, vagyis 5 milliméteresnél kisebb részecskék formájában az üledékbe kerül.

A jelentés becslése szerint a Földközi-tengerben több mint egymillió tonna műanyag halmozódott fel. Az elsődleges mikroműanyagokból – olyan műanyagból, mely már eleve apró részecskék formájában kerül a tengerbe – mintegy 13 ezer tonna kerül évente a vízbe. A kerékabroncsokból származó por teszi ki az ilyen hulladék legnagyobb arányát – 53 százalék –, ezt követi a textilhulladék (33 százalék) és a kozmetikumokból származó mikrogyöngyök (12 százalék).

Műanyaggal teli tengeri hordalék Ésak-Ciprus partjainál Fotó: shutterstock.com

A jelentés megállapítása szerint Egyiptom évi mintegy 74 ezer tonnával, Olaszország évi 34 ezer tonnával, Törökország évi 24 ezer tonnával a legtöbb szemetet engedi a Földközi-tengerbe, nagyrészt a nagy mennyiségű rosszul kezelt műanyag és a nagyszámú tengerparti lakosság miatt. Fejenkénti leosztásban azonban Montenegró (évi 8 kilogramm per fő), majd Albánia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia (évi 3-3 kilogramm per fő) juttatja a legtöbb hulladékot a tengerbe.

A kormányoknak, a magánszektornak, a kutatóintézeteknek és a fogyasztóknak együtt kell működniük a folyamatok és az ellátórendszer átalakításában, be kell fektetni az újításokba, fenntartható fogyasztói szokásokra kell váltani, fejleszteni kell a hulladékkezelés gyakorlatát a „műanyagcsap” elzárása érdekében – mondta Antonio Troya, az IUCN Mediterrán Együttműködési Központjának igazgatója.

Neked ajánljuk
Tengeri porszívó tisztítja meg a tengert Tajvan partjainál A remeterákokat elbűvöli az óceánokban bomló műanyag Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam