2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék

A nemzetközi tanulságok szerint úgynevezett „zombi akkumulátorok” jelentenek egyre nagyobb problémát: a használt, hulladékba dobott telepek komoly tűzkárokat tudnak okozni a szemétlerakóknál.

Évente több száz tüzet okoznak a már nem használható akkumulátorok a szemétlerakóknál és az újrahasznosító üzemekben – írja a The Guardian alapján az Origo.

Ha valaki a háztartási hulladékok közé dobja ki a használt akkumulátort, akkor ezeket az eszközöket a gyűjtés és a feldolgozás során összepréselik.

Egyes teleptípusok, különösen a lítiumion- és a nikkel-fém hibrid akkumulátorok ilyenkor kigyulladhatnak vagy felrobbanhatnak, lángra lobbantva ezzel más anyagokat is.

Ezek időnként nemcsak apróbb kellemetlenséget jelentenek, hanem komoly tűzkárokat okozhatnak – hívja fel a figyelmet az Environmental Services Associations (Esa) nevű szervezet. A lítiumion-akkumulátorok legalább 250 tűzkárért feleltek csak a brit hulladékkezelő üzemekben az idén március előtti 12 hónapban.

A szervezet szerint nagyon fontos, hogy a lakosság sokkal óvatosabban kezelje ezeket a típusú hulladékokat, amelyekből csak az Egyesült Királyságban mintegy 22 000 tonna keletkezik évente, és csupán 45 százalékukat hasznosítják újra megfelelően.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Megkezdte működését a román–magyar határ mentén az első folyami hulladékmentesítő rendszert A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam