2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék

A nemzetközi tanulságok szerint úgynevezett „zombi akkumulátorok” jelentenek egyre nagyobb problémát: a használt, hulladékba dobott telepek komoly tűzkárokat tudnak okozni a szemétlerakóknál.

Évente több száz tüzet okoznak a már nem használható akkumulátorok a szemétlerakóknál és az újrahasznosító üzemekben – írja a The Guardian alapján az Origo.

Ha valaki a háztartási hulladékok közé dobja ki a használt akkumulátort, akkor ezeket az eszközöket a gyűjtés és a feldolgozás során összepréselik.

Egyes teleptípusok, különösen a lítiumion- és a nikkel-fém hibrid akkumulátorok ilyenkor kigyulladhatnak vagy felrobbanhatnak, lángra lobbantva ezzel más anyagokat is.

Ezek időnként nemcsak apróbb kellemetlenséget jelentenek, hanem komoly tűzkárokat okozhatnak – hívja fel a figyelmet az Environmental Services Associations (Esa) nevű szervezet. A lítiumion-akkumulátorok legalább 250 tűzkárért feleltek csak a brit hulladékkezelő üzemekben az idén március előtti 12 hónapban.

A szervezet szerint nagyon fontos, hogy a lakosság sokkal óvatosabban kezelje ezeket a típusú hulladékokat, amelyekből csak az Egyesült Királyságban mintegy 22 000 tonna keletkezik évente, és csupán 45 százalékukat hasznosítják újra megfelelően.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Újabb illegális szemétszállítmányra bukkantak a román vámosok Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam