2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két pályázati konstrukcióban indul a Tisztítsuk meg az országot! projekt

Két meghatározó pályázati konstrukciót dolgoztak ki az eddigi legnagyobb illegálishulladék-felszámolási projektben: az egyiket az önkormányzatok számára a Belügyminisztériumnál, a másikat a civil és a gazdálkodó szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek számára az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) – mondta el az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

A projekt 2020 második felében megvalósuló első ütemének végrehajtására a kormány 13 milliárd forintot biztosított; a központi koordinátor az ITM. Elsődlegesen a közutak, vasutak, erdők, turistaútvonalak, folyópartok, valamint önkormányzati közterületek megtisztítását tűzték ki célul – mondta el Boros Anita.

Az államtitkár kiemelte, hogy ebben a munkában mindenkire számítanak: a lakosságra, a vállalkozásokra, a közigazgatási szervekre, az önkormányzatokra és a civil szervezetekre is.

Szeretnék, ha a törvény a lehető legszigorúbban sújthatna le az illegális szemetelőkre, és szeretnék segíteni a tulajdonosokat ingatlanjaik megvédésében.

A civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, illetve a nagyobb területeken elszórtan fellelhető, nagygépi munkálatokat nem igénylő hulladéklerakatok felderítésére és felszámolására nyújthatnak be pályázatot, míg a gazdálkodó szervezetek a köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására nyerhetnek támogatást.

Illegálisan lerakott hulladék a Tisztítsuk meg az országot! programban a Hulladék Radar applikációra érkezett bejelentések alapján indult illegálishulladék-felszámolásról tartott sajtótájékoztató helyszínén Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az egyházi jogi személyek a kezelésükben vagy tulajdonukban álló területen található illegális hulladékok összegyűjtésére és elszállítására pályázhatnak – mondta el Boros Anita. Az ITM-nél november 9-től lehet majd pályázni.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára az önkormányzatokat érintő pályázati konstrukciót ismertetve elmondta: ez esetben az önkormányzatok által kezelhető mértékű illegális hulladék begyűjtésére kívánnak támogatást adni. A számukra kiírt pályázat hamarosan zárul, döntés december 7-én várható. 

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam