2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Betétdíjasak lesznek a magyar palackok, de nem újratölthetők

A bevezetés előtt álló új betétdíjas rendszer nem a palackok újratöltésére fog épülni, hanem az anyagi újrahasznosításukra.

„Az üveg- és műanyag palackok és fémdobozok visszaváltási rendszerére vonatkozó feltételekről egyeztetés folyik az érdekképviseletekkel, iparági szereplőkkel és a tudományos élet képviselőivel is, az új rendszert a javaslataik és észrevételeik, valamint a lakosság véleményének figyelembevételével alakítjuk ki” – írta meg a Pénzcentrum kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Tarnay Kristóf Ábel írásában felidézi, hogy Magyarországon sok évtizeden keresztül működött az úgynevezett többutas, azaz a tartósabb palackok visszagyűjtésére, majd újratöltésére épülő rendszer. 

Miután ezt a gyártók lassan tíz éve –  egyébként komoly társadalmi felháborodás mellett – a hatékonyság hiányára hivatkozva kivezették, most az egyszer használatos palackok visszagyűjtését erősítenék.

Hazánkban jelenleg a műanyaghulladék 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni – ebben is lenne hivatott segíteni az új szabályozás.

Újratöltés vagy újrahasznosítás?

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség szerint az újrahasznosított alapanyagokból készülő, azaz a szelektíven begyűjtött és ismételten az anyagában történő, tehát beolvasztás utáni újraöntéssel végzett újrahasznosítás összesített környezeti lábnyoma kedvezőbb lehet az újratölthető italcsomagolásokénál. Érvelésük szerint az újratölthető palackokat felhasználás előtt ki kell mosni, ehhez vegyszert, mosólúgot, mosóvizet kell használni. Az újratölthető palackokat ráadásul kétszer kell szállítani, így a logisztika során fellépő szén-dioxid-kibocsátás magasabb.

A Humusz Szövetség ezzel szemben hangsúlyozza, hogy az EU-s hulladék-keretirányelvben és a vonatkozó hazai törvényben is lefektetett hulladékhierarchiában az szerepel, hogy az újrahasználatra történő előkészítés mindig magasabb rendű, támogatandóbb tevékenység, mint az újrafeldolgozás. Szerintük ez azt mutatja, hogy egyértelműen az újratöltés az előnyösebb megoldás, ráadásul megfelelő működés esetén az újratöltési (többutas) rendszer 50%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint az egyszer használatos árucikkekre bevezetett betétdíjas rendszer.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Európai polgári kezdeményezés a műanyag palackok újrahasznosításáért és az uniós betétdíjas rendszerért Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam