2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tengeri szivacsok segíthetnek a műanyagszennyezés felmérésében

A tengeri szivacsok bioindikátorként fontos feladatot tölthetnek be a tengerek mikrooműanyag-tartalmának felmérésében.

Az Environmental Pollution folyóirat új számában publikált tanulmányban a müncheni LMU kutatója, prof. dr. Gert Wörheide által vezetett csoport rámutatott, hogy a tengeri szivacsok bioindikátorként komoly lehetőséget jelentenek a tengerekben található mikroméretű szennyező anyagok monitorozásához – számolt be a phys.org nyomán az Ökoroom.

A mikrorészecskés szennyezők vizsgálatához Wörheide és munkatársai mineralizált szivacsokból vettek mintákat egy korallzátony közelében, az indonéz Bangka-sziget partjainál. „Azért választottuk ezt a helyet, mert Délkelet-Ázsia a műanyagszennyezők hotspotja az óceánokban” – mondja Elsa B. Girard, a tanulmány vezető szerzője.

A mintákban talált szennyeződések köre a műanyagoktól, például a polisztiroltól a pamutig és a titán-dioxidig (TiO2) terjedt – ez utóbbit elsősorban színezékekben és festékekben használják, valamint a fényvédő krémek alkotóeleme.

A szivacsok testén lévő nyílásokon beáramló vízből a galléros-ostoros sejtek szűrik ki a törmelékeket, apróbb élőlényeket, éppen ezért ezek az élőlények könnyen befogadhatják a mikroműanyagokat és más antropogén eredetű szennyező anyagokat is. A szerzők szerint a szennyeződések mérése élő szöveteken anélkül elvégezhető biopsziavétellel, hogy az kárt tenne az egyedekben Fotó: shutterstock.com

A kutatók szivacsmintákban 90–600 részecskét fedeztek fel grammonként. „Mivel a szivacsok súlya akár több száz gramm is lehet, ezen eredmények alapján úgy becsüljük, hogy mindegyikben több mint 10 000 részecske halmozódhat fel” – mondja Wörheide. „Ez a tény alkalmassá teszi őket arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük az óceánok antropogén mikrorészecske-szennyeződését.”

Neked ajánljuk
Tengeri porszívó tisztítja meg a tengert Tajvan partjainál A remeterákokat elbűvöli az óceánokban bomló műanyag Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Ezek a vállalatok nyerték idén a Fenntarthatóság Szimbóluma versenyt Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam