2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutatók mikrohullámmal változtatták hidrogénné a műanyagot

Az Oxfordi Egyetem kémikusai megtalálták a módját, hogyan lehet a műanyag palackokat, zacskókat és egyéb műanyag csomagolóanyagokat hidrogénforrássá alakítani, amely tiszta üzemanyagként hasznosítható.

Az Oxfordi Egyetem csapata a műanyag hidrogénné történő átalakításának egylépcsős folyamatában a keveréket először apró darabokra bontotta, majd összekeverte a törött darabokat vas-oxid és alumínium-oxid katalizátorral – írja az Nrgreport.

Amikor az egész keveréket mikrohullámú sütőbe helyezték és felmelegítették, a katalizátor segítségével hidrogént nyertek: a műanyagból pillanatok alatt felszabadult a gáz 97 százaléka.

Ez az új megközelítés gyorsabb, mint a már létező módszerek, és kevesebb energiára is van szükség, mivel leginkább a katalizátort hevítették. A kísérletek első szakaszában néhány száz gramm műanyagon dolgozott az oxfordi csapat, a következő lépésben pedig azt ígérték, már nagyobb mennyiségen fognak kísérletezni.

A teljes tanulmány a Nature Catalysis folyóiratban jelent meg.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.hu
Vissza
Hírfolyam