2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összeszedné az űrszemetet a SpaceX

A vállalat ambiciózus terveket közölt az űr felfedezésének egyik legnagyobb kihívásával kapcsolatban, ami nem más, mint az ott keringő és egyre szaporodó kozmikus hulladék. Ugyanakkor saját fejlesztései is jelentősen növelhetik a bolygónkat körülvevő hulladék mennyiségét.

A SpaceX elnöke és operatív igazgatója, a Time magazin által nemrég a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott Gwynne Shotwell szerint a cég Starship rakétái alkalmasak lehetnek rá, hogy begyűjtsék az űrben hagyott, használaton kívüli rakétatesteket – írja a Bitport.

Itt látszólag mások hulladékáról van szó, mivel a SpaceX a maga részéről újrahasznosítható hordozórakétákat fejleszt.

Maguk után is lesz mit takarítaniuk

A SpaceX hatvanas adagokban, folyamatosan állítja pályára a Starlink rendszerbe kapcsolódó műholdakat, amelyek a végén több tízezren biztosítanák a hálózat globális lefedettségét. Ez akkor is az űrszemét mennyiségének növekedésével jár, ha a korábbi tervekhez lépest már alacsonyabb pályákat céloznak meg velük. 

A rendszer 3 százalékos meghibásodási rátával számolva töméntelen űrszemét képződésével járna: innen nézve jó ötletnek tűnik, ha a SpaceX legalább maga után képes lenne feltakarítani a világűrben...

A Starship látványterve Fotó: SpaceX/youtube.com

Ahogy arra időről időre felhívják a figyelmet, a különféle kezdeményezések mellett nagy szükség volna egy olyan, nemzetközileg elfogadott szabványrendszer létrehozására is, ami nemcsak a műholdak biztonságos üzemeltetésére, de az űrhulladékra vonatkozóan is mindenkire érvényes szabályokat fogalmazna meg. 

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam