2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem Ázsia termeli a legtöbb szemetet

Egy új kutatás szerint a hulladék importálása miatt más országok hulladéka is náluk jelent meg a statisztikákban. Kína azonban 2018-ban betiltotta a műanyaghulladék importját, és számos ázsiai ország követte a példáját.

Korábban az ázsiai országokat tették felelőssé a legnagyobb műanyagszennyezésért, azonban az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élők dobják ki fejenként a legtöbb műanyaghulladékot. Korábban az ázsiai országokat tekintették a legnagyobb szennyezőknek, és az USA-t csupán a 20. helyre sorolták – írja a The Guardien alapján a hvg.hu.

A korábbi kutatásokból azonban kimaradt az, hogy az USA például Ázsiába szállította a hulladékot, így az a mennyiség nem náluk keletkezett a statisztikákban – hívta fel a figyelmet egy, a Science Advancesben megjelent kutatás. 

A kutatók szerint egyszerű, miért az amerikaiak dobják ki a legtöbb műanyagot: a magas jövedelem jelentős fogyasztással jár.

„Az amerikaiak a világ népességének a 4 százalékát teszik ki, azonban ők felelősek műanyagszennyezés 17 százalékáért” – jegyezte meg Nick Mallos, a kutatás egyik szerzője. Az amerikaiak egyébként fejenként átlagosan 105 kilogramm műanyaghulladékot termelnek egy év alatt.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam