2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag mosogatószivacsoktól is búcsút kéne vennünk

Évente több száz millió darab műanyag mosogatószivacsot használunk el Európában. Ez részben azoknak a kutatási eredményeknek köszönhető, amelyek a szivacsokban hemzsegő  baktériumokra figyelmeztettek, és a gyakori cseréjüket javasolták. A műanyag szivacs azonban káros: és nem csak azért, mert hulladékként végzi.

A konyhai szivacsokról a kétezer-tízes években terjedt el a közbeszédben, hogy hemzsegnek a baktériumoktól. Ezek az eredmények a médián keresztül eljutottak a háztartásokba, az emberek pedig megfogadták a tanácsot, miszerint inkább cseréljenek minél többször mosogatószivacsot – írja az Ökoroom.

Összességében ez azt jelenti, hogy csak az unióban évente akár 18 milliárd szivacsot is elhasználunk, amelyek fillérekért kaphatók, és általában habosított poliuretánból, kőolajból, fehérítőből, válogatott szulfátokból és egy csomó vegyszerből készülnek.

A Recycle Nation rámutatott, hogy mosogatás közben ezek az anyagok a forró víz és az erőkifejtés hatására a szennyvízbe kerülnek, onnan pedig már csak egy lépés, hogy az ökoszisztémákba is beszivárogjanak.

Napjainkban számos szintetikus szivacs járulékos környezeti veszélyt jelent azért is, mert gyakran vegyszerekkel impregnálják ezeket, például triklozánnal. A triklozán egy antibakteriális és gombaellenes szer, amely kutatások szerint hatással van például a hormonrendszerünkre. Európában az egészségügyi kockázatok miatt a triklozánt több területen korlátozták. Ráadásul a vegyület a törékeny vízi ökoszisztémákra is káros – különösen az algákra, amelyektől más élőlények is függhetnek. 

Egészségügyi és zöld szerveztek megítélése szerint a triklozán sokkal nagyobb veszélyforrást jelent, mint amennyi előnyt hoz a fertőtlenítő hatása. Mivel a szennyvízcsatorna és a szennyvíztisztító telepek nem képesek eltávolítani és a vegyület hosszú ideig stabil marad, mára ez az egyik leggyakoribb ember által előállított vegyi anyagnak tekinthető.

Bár a szivacs rendszeres cseréje higiéniailag fontos, próbáljunk olyanokat vásárolni, amelyek természetes anyagból valók – ilyenek a kókuszrost vagy a nagyon bevált luffatök szivacsok –, vagy használjunk fertőtleníthető mosogatókendőket Fotó: shuttertsock.com
Neked ajánljuk
Már a boltban is szelektálhatnak a brit Tesco vásárlói Kivonja a magyar piacról az egyszer használatos műanyag poharait a Coca-Cola A műanyagok felé fordul az olajipar Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam