2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ITM a közlekedési társaságok csatlakozását kéri az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

A közlekedési vállalatok és azokhoz kapcsolódó szervezetek gondolják át, hogy mi mindent tehetnek a hulladékmennyiség csökkentéséért, és csatlakozzanak a november utolsó hetében megrendezendő Európai Hulladékcsökkentési Héthez – mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Mosóczi László az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón megjegyezte: a közlekedés számos olyan tevékenységgel jár, amely hulladékot eredményez, illetve szennyezi a környezetet, az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából 25 százalékáért felelős ez a terület.

A minisztérium az elmúlt időszakban az egyetemeket, a kereskedelmi vállalkozásokat, a sportszervezeteket és a kulturális intézményeket is felszólította az akciósorozatban való részvételre; összesen tizenkét ágazatot céloztak meg.

Mosóczi László megjegyezte: fontos lenne a legjobb hulladékkezelési gyakorlatok szélesebb körben történő elterjesztése. Mint mondta, egyes vállalatok a gyártási tevékenységnél keletkező hulladék 99 százalékát már képesek újrahasznosítani. Az államtitkár szerint kiemelten kell foglalkozni továbbá a közlekedési infrastruktúrák mentén elhelyezett hulladékok problémájával, ezek a csomópontok ugyanis sokszor szemétgyűjtőként működnek.

Boros Anita reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az egy hétig tartó akciósorozat arra ösztönzi a különböző ágazatokat, így a közlekedési iparágat is, hogy a hulladékkezelésben hosszabb távon is tudatosak legyenek.

A környezetvédelmi program iránt érdeklődő cégek és szervezetek november 13-ig regisztrálhatnak a hulladekcsokkentesihet2020.hu oldalon.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban tartott sajtótájékoztatón 
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Tengeri szivacsok segíthetnek a műanyagszennyezés felmérésében Elektromos hulladék művészi elrendezésben Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam