2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar fiatal is üzemanyagként hasznosítaná a műanyagot

Kecsmár Gergő, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának alapszakos hallgatója, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja korunk egyik legégetőbb problémájával, a műanyag hulladék potenciális hasznosításával foglalkozik.

„Bár az újrahasznosítás és az energetikai hasznosítás mértéke az elmúlt években jelentősen nőtt, a hulladék mennyiségének robbanásszerű növekedése miatt a hulladékgazdálkodás is egyre fontosabb kérdéssé válik globális és hazai szinten egyaránt” – idézi a 24.hu Kecsmár Gergőt.

A hallgató hozzátette, ez az új hasznosítási technológiák megjelenését is magával hozza. Ilyen az általa vizsgált, ígéretesnek mondható műanyaghulladékból történő üzemanyaggyártás is, amely nemcsak környezetvédelmi szempontból innovatív, hanem hazánkban egyedülálló megoldást nyújthat a problémára.

A fiatal kutató olyan műanyagkeverékeket készít, amelyek tükrözik a világ műanyag-felhasználását, illetve összetételét, majd ezekből hőbontással (pirolízis) üzemanyagokat állít elő.

Az így nyert üzemanyagok hasznosíthatóságának vizsgálata az ösztöndíjpályázat eredményhirdetése óta megtörtént. Az eredmények biztatóak, ugyanis a vizsgálat során meghatározott minőségi kritériumok többsége megfelel a követelményeknek.

„A Magyarországon jelenleg alkalmazott technológiával, a műanyaghulladék másodlagos tüzelőanyagként történő hasznosításával szemben az általam vizsgált eljárás lényege, hogy zárt rendszerben történik a műanyaghulladék lebontása, így elkerülhető a nem kívánt káros anyagok (pl. kátrány) létrejötte” – tájékoztatott az eddigi eredményekről Kecsmár Gergő.

A műanyaghulladék pirolízisével a betáplált műanyag mennyiségének körülbelül 70 százalékát lehet folyékony üzemanyag előállítására hasznosítani, míg a maradék 30 százalékot kitevő szilárd és gáz halmazállapotú végtermékek tüzelőanyagként vagy vegyipari anyagként újrahasznosíthatók. A kutatás jelenleg egy műanyaghulladékok pirolizálását végző kisüzem kivitelezési szakaszában van, ami egy újabb lépcsőfok a megvalósulás felé.

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam