2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egyszer használatos műanyag kivezetése nem csak a környezetnek, a vállalatoknak is fontos lehetőséget jelent

Társadalmi egyeztetés indul csütörtökön arról a pályázati konstrukcióról, amelynek keretében 7 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő késztermékek előállítására – hívta fel a figyelmet az ITM.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv fontos vállalásai közé tartozik az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése is – hangsúlyozta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a minisztérium tájékoztatása szerint.

A környezetszennyező termékek kivezetése 2021 nyarán kezdődik meg, így az iparági szereplőknek elegendő idejük lesz arra, hogy felkészüljenek a technológiaváltásra – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a

kormány a folyamat ösztönzésére a technológiaváltást és a kapacitásbővítést támogató forrásokat is rendelkezésre kíván bocsátani a vállalkozásoknak.

Az új szabályozás egyben lehetőséget is teremt a magyar vállalkozásoknak: ha a változás élére állnak, és termelésüket hatékonyabbá, környezetbarátabbá teszik, akkor az új technológiák meghonosításával nemzetközileg is versenyképessé válnak, új munkahelyeket teremtenek, ezzel biztosítják a magyar családok megélhetését – fejtette ki a felhívás kapcsán György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott konstrukcióban a támogatás összege 20 és 400 millió forint között alakul. A támogatás mértéke várhatóan 35-50 százalékos lehet, ami azt jelenti, hogy a felhívás eredményeképpen több mint 15 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben Magyarországon.

A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlanberuházás, információstechnológia-fejlesztés, irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsítványok megszerzése, valamint a projekt előkészítési költségének részleges elszámolása is.

A fejlesztési források hatékony felhasználása érdekében a támogatásra pályázók vállalják az előminősítésre jelentkezést. Ennek első lépése egy regisztráció, amelyre november végén nyílik lehetőség a znb.ifka.hu oldalon. A felhívás a palyazat.gov.hu oldalon véleményezhető 2020. november 15-ig – áll az ITM közleményében.

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam