2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is rengeteg szemét érkezett a Tiszán

Szinte végeláthatatlannak tűnik az a munka, amit a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai végeznek a vízlépcső előtt feltorlódott hatalmas mennyiségű hulladék felszámolása érdekében.

Tavaly rekordmennyiségű, tízezer köbméter kommunális hulladékot termeltünk ki a Tiszából, ez idén várhatóan nem lesz ennyi, de így is hatalmas mennyiségű szemét eltakarításával kell foglalkoznunk – mondta el a Heol tudósítójának a Kötivizig kiskörei szakaszmérnöke.

A Tisza folyó magyarországi szakaszán egyedül a kiskörei vízlépcsőnél van lehetőség arra, hogy megállítsák ezt a hulladéktömeget.

Jelenleg – július 28-a óta – vízminőség-védelmi kárelhárítás harmadfokú készültsége van érvényben – ez így is marad, amíg le nem szedik a vízfelszínről az utolsó flakont is.

Közel húszan dolgoznak a víz megtisztításán: a közfoglalkoztatottak a kézi munkaerőt adják, vannak szárazföldi gépkezelők, hajósok a vízi eszközökön, és egy vezető, aki az egész napi tevékenységet irányítja, s elkészíti a napi jelentést az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak is.

Egy júliusi felvételen a kiskörei vízerőműnél felhalmozódott hulladék Forrás: Krisztina Palvolgyi/youtube.com

A tűzifának, aprítékolásnak való szerves anyagot elkülönítik a kommunális hulladéktól, ami között színes és fehér PET-palackok, üveg- és fémáruk is vannak. A szemét nagy része újrahasznosul, a maradékot – amit nem lehet ily’ módon visszajuttatni a gazdaságba – a tiszafüredi hulladéklerakóba szállítják.

„Amit most látunk a vízen, azt az októberi árhullám hozta magával” – magyarázza a szakember. Már látják, e hónap végére nem végeznek, nagyjából december közepére fejezik be az eltakarítást. „Negyvenuszálynyi szemetet termeltünk már ki ebben az időszakban, több mint 3600 köbméternél tartunk, s van még munka bőven.”

Tavaly nyáron is rengeteg hulladékot kellett eltakarítani Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: heol.hu
Vissza
Hírfolyam