2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem megoldott a szélerőművek hulladékának az elhelyezése

A Bloomberg hírügynökség és számos más, a témával kapcsolatos híradás megdöbbentő képsorozatain az látszik, hogy az Egyesült Államokban az üzemidejük lejárta után a szélerőművek nem újrahasznosítható, üvegszálból készült lapátjait, miután leszerelik, hatalmas gödörbe helyezik, és egyszerűen eltemetik.

Mivel a szélturbinalapátok hosszabbak, mint egy Boeing 747-es szárnya, a gyakorlatban először három részre vágják, hogy hulladéklerakókba történő szállításuk megoldható legyen. Ráadásul mivel a szélerőmű üvegszálas lapátjai hurrikánokra is méretezve vannak, nagyon nehéz azokat kisebb darabokra törni, újrahasznosítani vagy újrafeldolgozni.

 A lapátok ezen tulajdonsága jól ismert. Európában az üvegszáltartalmú alkatrészek „buldózeres újrahasznosítását” jogszabály tiltja, ezért inkább elégetik a lapátokat.

Ezzel csak az a baj, hogy szintén nem nevezhető környezetbarát megoldásnak, hiszen az égéstermékek szennyező anyagai a légkört erősen terhelik (miközben energiatartalmuk gyakorlatilag nulla). Vagyis a szélerőművek leszerelése kifejezetten környezeti problémákat generál.

Forrás: Bloomberg Markets and Finance/youtube.com
Neked ajánljuk
Hatalmas halom radioaktív hulladéknak kell helyet találni Csernobilban Idén is sikeres volt a takarítási világnap A megújuló energia felé fordul az IKEA Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam