2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ITM a divatipar csatlakozását is kéri az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

A kreatív ipar és a divatipar képviselői is gondolják át, hogyan tudnak hozzájárulni az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programjaihoz, amelyek száma már meghaladja a 300-at – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Boros Anita hozzátette: az európai kezdeményezés 2009-ben indult el, Magyarország idén 12. alkalommal vesz részt a rendezvénysorozaton. Az ITM ezért idén egy 12 állomásos eseménysorozatot szervezett, ahol minden állomáson megszólítottak egy-egy ágazatot, és képviselőiktől azt kérték, szervezzenek olyan programokat vagy csatlakozzanak olyan akciókhoz, amelyek felhívják a figyelmet a környezetre és a hulladék mennyiségének csökkentésére.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét lényege, hogy Európában egyszerre mozduljanak meg a tagállamok, azokon belül az állampolgárok, a civil szervezetek, az oktatási intézmények, a közigazgatási szervek és a vállalkozások a hulladékcsökkentés érdekében.

„A hulladék mérséklése, a hulladék csökkentése legyen divat” – fogalmazott az államtitkár. Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója videóüzenetében elmondta, a fenntarthatóság kialakítása fontos a divatipar számára, ugyanis ez a világon a második legszennyezőbb iparág az olajipar után. 

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora pedig arra buzdította a hallgatókat, hogy minél többen vegyenek részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjain, már csak azért is, mert az egyetemen nagy hangsúlyt helyeznek a fenntarthatóságra, legutóbb egy konferencián mutatták be a körkörös gazdaság és azon belül a divatipar lehetőségeit.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez november 13-ig lehet csatlakozni a hulladekcsokkentesihet2020.hu oldalon.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Bár egyre többen aggódnak a klímaváltozás miatt, mégis egyre több autót használnak Németországban Fesztivállal ünneplik az újrateremtő kreativitást Kongóban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam