2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemétlerakóra bukkantak egy dél-balatoni látogatóközpont építésekor

A „Tisztítsuk meg az országot!” programhoz csatlakozva  több mint 700 köbméternyi, a 70-es, 80-as évekből származó hulladékot távolítottak el a múlt héten a Fonyód határában épülő Berek világa látogatóközpont területéről.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a készülő Berek világa látogatóközpontban a helyi élővilág mellett a térségre hajdan jellemző halász-pákász életmódot is be fogják itt mutatni. A földmunkák megkezdésekor „nem várt meglepetésként”

találtak a humuszréteg alatt egy hajdani kommunális hulladéklerakót, ami miatt 2-2,5 méter mélységben kellett kideponálni és elszállítani a területről a szemetet.     

Az államtitkár elmondta: a talált hulladékból itt maradt néhány dombocska, ha valaki szeretne a 70-es, 80-as évek retro világába kalandozni, akkor fellelhet benne tárgyakat. Ijesztő például, hogy egy műanyag tejes zacskó 40 év után is kifogástalan állapotban van, és akár még kétszáz év múlva is megtalálható a földben, mert nem bomlik el –hívta fel a figyelmet.   

Puskás Zoltán, a BfNP igazgatója úgy fogalmazott, nem gondolták volna, hogy a dél-balatoni berekben épülő új látogatóközpont helyszínével kell csatlakozniuk a Tisztítsuk meg az országot! programhoz. A nemzeti park 384 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az új látogatóközpontot építésére, de a költségeket jelentősen növelte 29 kamionnyi, veszélyesnek nem minősült hulladék kitermelése és elszállíttatása.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a  helyszínen tartott sajtótájékoztatón Fotó: MTI/Varga György

Hidvégi József, Fonyód polgármestere (Fidesz) beszámolt arról is, hogy két éve, a nagy berektűz idején fedezték fel, mennyi szemetet rejt az út széle, a nádas. Akkor 14 teherautónyi szemetet gyűjtöttek össze civilek segítségével, és azóta is minden évben szemétgyűjtést szerveznek a területen.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam