2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig sok háztartás van, ahol a kuka is jóllakik

Bár a Nébih legutóbbi felmérése szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban keletkező hulladék mennyisége az elmúlt 3 évben, még így is évente fejenként 65 kilogramm élelmet dobunk a kukába.

Magyarországon ez összességében nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladékot jelent, aminek nagyobbik része a háztartásokban termelődik – írja a Pesti Hírlap.

A Nébih szerint az élelmiszer-hulladék összetétele nem változott: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, tehát kis odafigyeléssel megmenthetnénk.

Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint Magyarországon szemléletváltás kellene ahhoz, hogy még jobban csökkenjen az élelmiszer-pazarlás. „Sok ember számára még mindig nem egyértelmű, hogy ez miért olyan fontos. A baj nem azzal van, hogy az élelmiszer a kukába kerül, hanem azzal, hogy a környezetre ennek igenis negatív hatása van azáltal, hogy az összes kidobott élelmiszerhez kapcsolódó energia és termőföld is kárba vész” – mondta Cseh Balázs.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: pestihirlap.hu
Vissza
Hírfolyam