2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben az űrszemét nemcsak probléma-, de erőforrás is lehet

Forradalmi megoldással számolhatják fel a Föld körül keringő szeméttengert: helyben hasznosulhat a megannyi műhold- és rakétadarab.

Az űrszemét komoly probléma, az elhagyott műhold- és rakétadarabok ugyanis összeütközhetnek a Föld körüli pályán lévő műholdakkal és egyéb űreszközökkel, éppen ezért folyamatos megfigyelés alatt tartják őket – írja a Player.

Az Elon Musk fémjelezte SpaceX viszont tovább menne a sima monitorozásnál: a Csillaghajó (Starship) a Hold-, illetve Mars-küldetések hazafelé tartó fázisában begyűjtene némi űrszemetet. Friss bejelentésük szerint a Nanoracks is beszállna az űr kitakarításába, a kereskedelmi űrszolgáltató társaság ráadásul egy forradalmi ötlettel állt elő:

nemcsak összegyűjtenék a világűrben keringő szemetet, de egy új technológia segítségével működőképes űrállomássokat építenének belőle.

Ehhez a Nanoracks – már májusban – az űrben végezne próbafúrásokat fémlemezeken, hogy feltérképezzék, milyen hatékonysággal lehet légüres térben dolgozni.

Neked ajánljuk
A jövőbeli missziók sorsát is fenyegeti az űrszemét A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc Így látszik a Tejút éjszaka Salgótarján közelében Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam