2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben az űrszemét nemcsak probléma-, de erőforrás is lehet

Forradalmi megoldással számolhatják fel a Föld körül keringő szeméttengert: helyben hasznosulhat a megannyi műhold- és rakétadarab.

Az űrszemét komoly probléma, az elhagyott műhold- és rakétadarabok ugyanis összeütközhetnek a Föld körüli pályán lévő műholdakkal és egyéb űreszközökkel, éppen ezért folyamatos megfigyelés alatt tartják őket – írja a Player.

Az Elon Musk fémjelezte SpaceX viszont tovább menne a sima monitorozásnál: a Csillaghajó (Starship) a Hold-, illetve Mars-küldetések hazafelé tartó fázisában begyűjtene némi űrszemetet. Friss bejelentésük szerint a Nanoracks is beszállna az űr kitakarításába, a kereskedelmi űrszolgáltató társaság ráadásul egy forradalmi ötlettel állt elő:

nemcsak összegyűjtenék a világűrben keringő szemetet, de egy új technológia segítségével működőképes űrállomássokat építenének belőle.

Ehhez a Nanoracks – már májusban – az űrben végezne próbafúrásokat fémlemezeken, hogy feltérképezzék, milyen hatékonysággal lehet légüres térben dolgozni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Azt hitték, mást látnak, de az űrszemét izzott Dél-Afrika felett (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam