2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legnagyobb kibocsátók blokkolják a műanyagválság megakadályozására irányuló közös erőfeszítéseket

Miközben egyre többen vannak az olyan ENSZ-tagországok, amelyek támogatják a műanyagszemét-krízis elleni küzdelmet, addig a legtöbb egy főre jutó műanyagszemetet kibocsátó két ország: az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság még formálisan sem mutatott hajlandóságot a kibocsátás csökkentésére.

Egy tengeri szeméttel és mikroműanyag-szennyezéssel foglalkozó ENSZ-munkacsoport múlt héten tartott egy online konferenciát, ahol a tagországok több mint kétharmada világossá tette, hogy nyitottak egy újabb környezetvédelmi megállapodásra – írja a The Guardian alapján az Index.

Az új egyezmény hasonló lenne a párizsi klímaegyezményhez vagy a montreali jegyzőkönyvhöz, ami az ózonréteg pusztulását kívánja megelőzni. 

Az Egyesült Királyság, amely éppen elhagyni készül az Európai Uniót, két opciót fontolgat: támogatni egy új, globális egyezmény létrehozását, vagy a meglévő egyezményben foglaltakat jobban betarta(t)ni a műanyagszemét csökkentésének érdekében.

Az ENSZ környezetvédelmi csoportosulásának műanyagszennyezés ellen 2017-ben felállított csoportja kijelentette, hogy a jelenlegi nemzetközi jogi szabályozás hatástalan és fragmentált. Minden eddigi erőfeszítés arra irányult, hogy az óceánok műanyagtartalmát csak 7 százalékkal csökkentsék. 

Neked ajánljuk
Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam