2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött a Tisztítsuk meg az országot! program a Dél-Dunántúlon

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) működési területén, Baranya, Somogy és Tolna megyében tizenöt szennyezett helyszínen számolják fel az illegális hulladéklerakókat, s várhatóan 300-350 köbméter szemetet gyűjtenek össze a Duna, a Dráva és a kisvízfolyások meghatározott szakaszán.

A Dráva mentén mintegy 5 kilométernyi, míg a Kapos mentén nagyjából 8 kilométernyi szakaszt érint a program, ezenkívül az Orci-patak, a Deseda-patak, a Rinya, a Nyugati-övcsatorna, a Keleti-Bozót-csatorna, a Kiskoppány-patak, a Pécsi-víz, a Baranya-csatorna, a Völgységi-patak, illetve a Duna mentén Mohács területe is megtisztul.

A hulladékot négy gyűjtőhelyre szállítják, majd a baranyai sellyei, a cserkúti, orfűi és a Somogy megyei depókból hivatalos hulladéklerakó helyekre szállítják a már szelektíven kiválogatott szemetet.

A szervezet közleményben felidézték, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium előterjesztése és koordinációja alapján idén nyáron indult el a „Tisztítsuk meg az országot!” címet viselő országos program. A projekt négy ütemből áll, és 2022-ig tart.

Az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető, jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása a cél – ezen dolgoznak az állami feladatkiosztást teljesítve az állami fenntartású intézmények és szervezetek, közöttük a DDVIZIG is.

A kommünikében felhívták a figyelmet arra is, hogy a projekt kapcsán mindenki segítségére számítanak. Így például a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát. A bejelentések helyszíneit azonosítják, ezután a közreműködő szervezetek gondoskodnak majd a hulladék felszámolásáról.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam