2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komposztálni nem csak kertben lehet

Szerves hulladék minden háztartásban keletkezik, és mára minden háztartásban hasznosulhat is. Lakásban élve is vásárolhatunk olyan beltéri komposztálót, amely egyáltalán nem engedi ki a szagokat. Így pedig nemcsak a szerves hulladék környezettudatos feldolgozásáról, de a cserepes virágaink egészségéről is gondoskodhatunk.

A beltéri komposztálók ára 10-40 ezer forint között változik, igen sokféle kapható már az interneten. Ezek az eszközök a megfelelő páratartalmat és szellőzést is biztosítják, ami ahhoz szükséges, hogy a konyhai hulladékból komposzt váljon – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Lényeges, hogy a beltéri komposztálónk egyenletesen 20 °C körüli hőmérsékleten legyen. 

A beltéri komposztálók egyik változatában giliszták munkálkodnak, de akár a nappaliban is elhelyezhetjük, mert szagtalan, sőt, dekorációként is megállja a helyét. Ezek a komposztálók aerob típusok: levegő jelenlétében működnek, mert arra a gilisztáknak és a korhadási folyamatokat végző egyéb mikrobáknak is szükségük van.

A gilisztakomposzt lakói feleannyi hulladékot dolgoznak fel egy nap alatt, mint a saját tömegük, de a komposztálásra kitenyésztett speciális gilisztafajták akár a saját testtömegükkel megegyező mennyiséget is képesek feldolgozni Fotó: shutterstock.com

Vásárolhatunk anaerob típusú beltéri komposztálót is, ez levegőtől elzártan, starter segédanyag hozzáadásával működik. Ez egy olyan természetes anyag, amely probiotikus mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, ennek segítségével fog a konyhai hulladék levegőtlen körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposztlévé alakulni.

A Magyar Mezőgazdaság cikkéből az is kiderül, hogyan készíthetünk a komposztból saját tápoldatot.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam