2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában

A 8440 méteres magasságból származó mintákban kimutatott szennyeződés valószínűleg hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származik – közölték kutatók a One Earth című tudományos folyóiratban.

A szakértők 2019 tavaszán vettek hó- és vízmintákat a világ legmagasabb hegyén. A fellelt mikroműanyag nagy része poliészterszálakból származó, kevesebb mint öt milliméteres részecske.

A Csomolungma egykoron az érintetlen természetet képviselte, az első, 1953-as ismert csúcshódítást követően beindult hegymászóturizmus azonban jelentősen megnövekedett az elmúlt években. Ez bár segített Nepál – az ENSZ szerint a világ egyik legkevésbé fejlett országa – gazdaságán, de

a külföldről érkező turisták miatt a hegy a világ legmagasabban fekvő szemétlerakójává is változott.

Számtalan tönkrement sátor, mászókötél-maradványok, ételcsomagolás, üres ivópalackok, sörösdobozok, oxigénpalackok és emberi ürülék található a hegyen.

Részlet a csúcson hátrahagyott hulladékot bemutató kiállításból Fotó: shutterstock.com

A Csomolungmán akár mínusz 50 Celsius-fokos hideg is uralkodhat, a szél sebessége pedig elérheti a 80 kilométer per másodpercet is. A hegymászókra azonban különösen az oxigén hiánya jelent veszélyt. 

A 20. század kezdete óta azonban már könnyebb oxigénpalack nélkül meghódítani a hegyet. A növekvő hőmérsékletek ugyanis a csúcson megnövelik a légnyomást és ezzel a test oxigénellátását is.

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam