2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajokra az amerikai vizek műanyag-szennyezettsége

Az elmúlt egy évtizedben 40 fajba tartozó több mint 1800 olyan tengeri állatról készült feljegyzés, amely életét veszélyeztető módon került kapcsolatba műanyaghulladékkal az Egyesült Államok partvonala mentén.

A szakemberek szerint az a néhány eset, amely nagy médiavisszhangot kapott, például a bálna, amely 40 kilogramm műanyaghulladékkal a gyomrában vetődött partra tavaly, csak a jéghegy csúcsa, és a valódi számok sokkal magasabbak. A műanyagszemétbe gabalyodott állatok többségével nem találkoznak az emberek – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A jelentés szerint az állatok véletlenül nyelik le a vízben lebegő műanyagdarabokat, miközben táplálkoznak vagy épp ennivalónak nézik a hulladékokat:

műanyag zacskókat, léggömböket, horgászzsinórokat, műanyag fóliákat és élelmiszer-csomagolásokat nyelnek le a leggyakrabban, ami belső sérüléseket okozhat számukra, vagy nehezítheti a táplálkozásukat.

Az egyéb műanyaghulladékok a nyakuk és az úszóik köré tekeredhetnek, mély sebeket okozva vagy nehezítve a mozgásukat. A jelentés szerint a műanyagszemétbe gabalyodott vagy műanyagdarabokat lenyelt állatok 88 százaléka a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajok közé tartozik az Egyesült Államokban.

„Talán soha nem tudjuk meg a pontos számot, ám a részletek, amelyeket tudunk, szívszaggatóak” – mondta Kimberly Warner, a jelentést összeállító Oceana környezetvédelmi szervezet kutatója. „A műanyag ma már mindenhol jelen van, még azokban a mélymerülő állatokban is, amelyeket ritkán látni, és a helyzet egyre csak súlyosbodik” – tette hozzá a szakember.

Neked ajánljuk
Már a boltban is szelektálhatnak a brit Tesco vásárlói Kivonja a magyar piacról az egyszer használatos műanyag poharait a Coca-Cola A műanyagok felé fordul az olajipar Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam