2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok

A Tisztítsuk meg az országot! program első ütemében vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák, eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el – közölte az Agrárminisztérium.

A minisztérium közleménye szerint a program december 31-ig tartó első ütemében összesen 155 helyszínen dolgoznak a nemzeti park igazgatóságok területén. Az előzetes felmérések szerint mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtenek össze, gondoskodnak az elszállításról és a kezelésről is.

A munkák gőzerővel zajlanak, az eddigi tapasztalatok szerint háztartási, építési-bontási, veszélyes és zöldhulladékot egyaránt találnak ezeken a helyszíneken.

  • a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság csak a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területről majdnem 1500 köbméter építési-bontási hulladékot és kommunális szemetet szállíttatott el. Kiemelten fontos helyszínről van szó, hiszen itt él a fokozottan védett, egymillió forint eszmei értékű délvidéki földikutya legnépesebb populációja.
  • Az igazgatóság emellett az elmúlt napokban megtisztította a Fehér-tó melletti védett Kis-puszta gyepét, ahol az utóbbi időben már legeltetni sem lehetett biztonságosan a sok szeméttől, valamint felszámolták a hulladékot a Beretzk Péter-kilátó környékén és a Sirály tanösvényen is.
  • Több mint 4 kilométer hosszan szabadított meg a szeméttől folyóparti és ártéri területeket az Aggtelei Nemzeti Park Igazgatóság a Bodrog mentén. 
  • A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság már 21 kijelölt helyszínen végzett a munkákkal, köztük olyan népszerű kirándulóhelyet tisztítottak meg az eldobált szeméttől, mint a Zselici Tájvédelmi Körzetben található Fekete harkály tanösvény. 

A hulladék felszámolása mellett a program fontos eleme a megelőzés is.
Az igazgatóságok sorompók és térfigyelő kamerák telepítésével próbálják megakadályozni a szemét folyamatos újratermelődését.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, a dél-borsodi Mezőcsát határában több tíz köbméternyi illegálisan lerakott szemetet szedtek fel és szállítottak el
Fotó: MTI/Vajda János
Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam