2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Honnan kerül az erdőszélre a hulladék?

Ahány ház, annyi szokás és annyiféle szemetelési módszer. Míg van, aki az éj leple alatt talicskával hordja az autógumit, más társaságba verődve zacskókban teszi le a szemetet. Az igazán pofátlanok fényes nappal ügyködnek, jól megpakolt utánfutóval pakolják ki az utca végébe a hulladékot – derül ki az ATV riportjából.

Elképesztő látványt nyújt a közel 300 hektáron elterülő Érd-tétényi plató. A környéken élők kedvenc kirándulóhelyét már jó ideje nemcsak fenyves, hanem szeméterdő is borítja. A lom mellett a szemét egy másik része lakásfelújításból származik, amit minden bizonnyal egy munkát végző kisiparos felejtett itt lelkiismeret-furdalás nélkül –hangzott el a Heti Napló című műsorban.

„Ez a terület egy hatalmas árvalányhajas gyep, ami májusban talán az ország egyik legnagyobb összefüggő és leglátványosabb területe” – mondta  el Halász Antal, a Duna–Ipoly Nemzeti Park természetőre. 

A borzas vértő mellett egészen másfajta kincseket is találni itt, a természetvédelmi őr már meg sem lepődik, ha veszélyes hulladéknak minősülő palára bukkan a galagonyabokrok tőszomszédságában.

A fennsík érdi része 30 magántelken halad keresztül, az önkormányzat ugyanakkor egészen biztos abban, hogy nem a tulajdonosokat terheli a felelősség. Feljelentést tettek viszont az ellen a vállalat ellen, amely a területen keresztülhaladó szekérjárta földútból mészkővel kirakott utat varázsolt. Tetlák Örs alpolgármester szerint azóta többszörösére növekedett a szemétdombok száma is, a terület ugyanis autóval is jól megközelíthető lett.

Legyen szó ipari mennyiségű hulladékról vagy háztartási szemétről, sok múlik az elhivatott önkénteseken. A hulladékvadász.hu weboldal 5 évvel ezelőtt jött létre, hogy felhívják a figyelmet az előttünk tornyosuló szeméthegyekre, és összefogják a civilek és az illetékes hivatalok erőfeszítéseit. A hulladékhelyzet megoldására indult el a kormány Tisztítsuk meg az országot! programja is, amelynek első ütemében 75 védett területről mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

Neked ajánljuk
Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Ukrajna betiltja a műanyag zacskókat A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam