2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Honnan kerül az erdőszélre a hulladék?

Ahány ház, annyi szokás és annyiféle szemetelési módszer. Míg van, aki az éj leple alatt talicskával hordja az autógumit, más társaságba verődve zacskókban teszi le a szemetet. Az igazán pofátlanok fényes nappal ügyködnek, jól megpakolt utánfutóval pakolják ki az utca végébe a hulladékot – derül ki az ATV riportjából.

Elképesztő látványt nyújt a közel 300 hektáron elterülő Érd-tétényi plató. A környéken élők kedvenc kirándulóhelyét már jó ideje nemcsak fenyves, hanem szeméterdő is borítja. A lom mellett a szemét egy másik része lakásfelújításból származik, amit minden bizonnyal egy munkát végző kisiparos felejtett itt lelkiismeret-furdalás nélkül –hangzott el a Heti Napló című műsorban.

„Ez a terület egy hatalmas árvalányhajas gyep, ami májusban talán az ország egyik legnagyobb összefüggő és leglátványosabb területe” – mondta  el Halász Antal, a Duna–Ipoly Nemzeti Park természetőre. 

A borzas vértő mellett egészen másfajta kincseket is találni itt, a természetvédelmi őr már meg sem lepődik, ha veszélyes hulladéknak minősülő palára bukkan a galagonyabokrok tőszomszédságában.

A fennsík érdi része 30 magántelken halad keresztül, az önkormányzat ugyanakkor egészen biztos abban, hogy nem a tulajdonosokat terheli a felelősség. Feljelentést tettek viszont az ellen a vállalat ellen, amely a területen keresztülhaladó szekérjárta földútból mészkővel kirakott utat varázsolt. Tetlák Örs alpolgármester szerint azóta többszörösére növekedett a szemétdombok száma is, a terület ugyanis autóval is jól megközelíthető lett.

Legyen szó ipari mennyiségű hulladékról vagy háztartási szemétről, sok múlik az elhivatott önkénteseken. A hulladékvadász.hu weboldal 5 évvel ezelőtt jött létre, hogy felhívják a figyelmet az előttünk tornyosuló szeméthegyekre, és összefogják a civilek és az illetékes hivatalok erőfeszítéseit. A hulladékhelyzet megoldására indult el a kormány Tisztítsuk meg az országot! programja is, amelynek első ütemében 75 védett területről mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam