2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szaktárca szerint a hulladékgazdálkodási reform az ágazat jövőjét szolgálja

A körforgásos gazdaságra történő átállás, az illegális hulladék felszámolása, a visszaváltási rendszer bevezetése, valamint a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálása az ágazat jövőbeli fejlődését szolgálja – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára szerdai online sajtótájékoztatóján.

Boros Anita ismertette, hogy az Országgyűlés kedden tárgyalta a hulladékgazdálkodás módosításáról szóló javaslatot. A törvénytervezet egy olyan modellre való áttérést céloz, amelytől egyrészt az ország megtisztulását, másrészt a hulladékgazdálkodás egységesedését várják, és amelyben a folyamat végtermékeként keletkező hulladék fokozatosan átalakul, és új szerepet tölthet be (másod)nyersanyagként az újrahasznosítás, újrafelhasználás során.

Emlékeztetett, hogy Magyarország a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, ezért a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot.

A hazai hulladékgazdálkodási ágazat stratégiai megújítására azért van szükség, hogy a keletkező hulladék visszakerülhessen a gazdaságba, és ott hasznosuljon.

Minden településen gyűjtőpontokat akarnak létrehozni, bevezetnék az úgynevezett visszaváltási rendszert is, mert szeretnék elérni, hogy több csomagolási hulladékot váltsanak vissza, és az indítvány szigorúan szankcionálja az illegális hulladéklerakást.

Kitért arra is, hogy az állam a hulladékgazdálkodási feladatok egy részét rábízná egy koncessziós társaságra, amely vállalja, hogy az unió által meghatározott, évekre lebontott célszámokat teljesíti, nem emeli a szolgáltatások árát, és elvégzi a szükséges beruházásokat.

Boros Anita kiemelte, hogy a települési hulladék esetében 2035-re 65 százalékos közös uniós újrafelhasználási célértéket határoztak meg, a csomagolási hulladék esetében pedig 2030-ra a 70 százalékos közös uniós újrafeldolgozás elérése a cél.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam