2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína is megálljt parancsolna a műanyagnak

Az éttermeknek, online árusoknak és kézbesítéssel foglalkozó cégeknek ezentúl kötelezően le kell jelenteniük műanyag-felhasználásukat.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium olyan országos szintű rendszert hozott létre, melyen keresztül a kiskereskedők le tudják jelenteni műanyag használatukat. A minisztérium javaslata egyike azon megoldási lehetőségeknek, melyekkel az ország egyre növekvő mennyiségű szemetét próbálják kezelni – írja az Origo.

Kína évek óta küzd az egyre növekvő mennyiségű lakossági hulladék kezelésével. Az ország a világ legnagyobb műanyaghulladék-termelője. 2019-ben körülbelül 63 millió tonna műanyagot állított elő az ország, az újrahasznosítási arány pedig csupán 30 százalék volt. A helyzet orvoslására szeptemberben fogadták el a szilárd hulladékok kezeléséről szóló új törvényt,

amely többek között előírja egy új hulladék-újrahasznosítási infrastruktúra kialakítását, országszerte betiltja az egyszer használatos szívószálakat, és szigorúbb büntetést ró a szemeteléssel kapcsolatos szabályok megszegőire.

Emellett a nagyobb városokban az egyszer használatos műanyag cikkek, így a bevásárlószatyrok használata is teljesen tiltott lenne.

Kínában évente nagyságrendileg 20 millió tonna egyszer használatos, biológiailag nem lebomló műanyag kerül ki a gyárakból, amelyből a bevásárlótáskák 3 millió tonnát tesznek ki.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam