2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy óriásporszívót is bevetettek a dél-afrikai tengerpart megtisztítására

A négy keréken gördülő, hatalmas porszívó a szemmel alig látható műanyagdarabkákat és a többi eldobált szemetet szedi össze a partról.

Különleges gép, egy porszívószerűség járja a Dél-afrikai Köztársaságban található Cape Town tengerpartját. Az Enviro Buggy névre keresztelt szerkezet a szemét mellett a mikroműanyagot is felszippantja és kiszitálja – számolt be a World Economic Forum egyik híre alapján a Napi.hu. 

A készülék a #SeaTheBiggerPicture Ocean Initiative természetvédő csoport és a többek között bányászati gépeket gyártó dél-afrikai cég, a Matriarch Generic Engineering mérnökeinek ötlete volt. 

Az Enviro Buggy az 5 milliméternél kisebb darabokat szűri ki a tengerparti homokból – ugyanez a feladat az embereknek napokba telne.

A készülékkel felszívják a homoszemcséket, ebben pedig benne vannak a műanyagszemcsék is. Utána a gép a homokot kiszűri, a műanyag pedig visszamarad. A mikroműanyag mellett az Enviro Buggy bármilyen, már a partokon eldobált szemetet is össze tud szedni, az ötletgazdák pedig abban reménykednek, hogy a találmány segít az önkénteseknek gyorsabban rendbe tenni a strandokat.

Az Enviro Buggy működés közben Forrás: Expresso Show/youtube.com

Dél-afrikai kutatók arra jutottak, hogy a helyi, tengeri műanyagszennyezés 90 százaléka a folyókból ered. Évente 15-40 ezer tonna műanyagszemét köt ki a partokon.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam