2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagszennyezők toplistája idén sem változott

Már harmadik éve a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé csomagolásaiból származó műanyag teszi ki a környezetbe jutó hulladék legnagyobb részét.

A Break Free From Plastic nevű környezetvédő mozgalom éves jelentése szerint a három cég egyáltalán nem fejlődött a műanyagszennyezésük terén – írja a The Guardian alapján a Telex.

A vizsgálatot idén közel 15 ezer önkéntes végezte 55 országban.

Ebben összesen 346 494 darab műanyagszemetet vizsgálták át, amiknek 63 százalékán valamilyen márkajelzés volt.

Ebben a legelső helyen továbbra is a Coca-Cola áll, miután az ő műanyag palackjaikat találják meg leggyakrabban szétdobálva, például tengerpartokon, folyókban, parkokban a vizsgált 55 országból 51-ben. Rosszabbul áll, mint a Pepsi és a Nestlé együttvéve: a Coca-Cola márkáit 13 834 darab műanyagszeméten azonosították, a PepsiCo márkáit 5155-ön, a Nestlé márkáit pedig 8633 szeméten.

Közben a Coca-Cola továbbra is ragaszkodik a műanyag palackokhoz: idén ugyanis bejelentették, hogy azért nem hagyják el a műanyagot, mert az népszerű a fogyasztók körében Fotó: shutterstock.com

A Coca-Cola válaszában aláhúzta: vállalásuk értelmében 2030-ig minden palackjuk visszaváltható lesz. A PepsiCo is reagált, ők 2025-ig 35 százalékkal csökkentenék a nem újrahasznosított műanyagok használatát. A Nestlé pedig azt mondta, ők jelentős haladást értek el az ügyben, 2025-re pedig szeretnének száz százalékban újrahasznosított csomagolásokat használni. Jelenleg a csomagolóanyagaik 87 százaléka, a műanyag csomagolásaiknak pedig 66 százaléka újrahasznosítható.

Neked ajánljuk
Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában A kávé és a banán nyerő párosítás Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam