2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötszáz köbméter szemét halmozódott fel a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park területén is megkezdődött az illegális hulledéklerakók felszámolása.

Megközelítőleg 500 köbméter szemét halmozódott fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben a természetvédelmi őrök felmérése alapján – írta meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közleménye alapján a Haon.

A többségében illegálisan elhelyezett hulladékot tervek szerint a Tisztítsuk meg az országot! projekt I. ütemében számolják fel.

Ez idáig mintegy 40 folyamkilométer hosszú partszakaszt tisztítottak meg és 12 szennyezett területet takarítottak ki az illetékesek.

A szakemberek tapasztalatai szerint az összegyűjtött 350 köbméter hulladéknak közel fele kerülhet újrahasznosításra, a fennmaradó része jellemzően kommunális hulladék. A Kiskörei Vízerőmű – mint az áradások egyik fő fizikai gátja – a szennyezések jelentős részét feltartóztatja, így a délebbi szakaszokon kisebb mértékű a hulladék felhalmozódása, bár gócpontok ott is kialakultak. 

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet sajátos, értékes élőhelyei a folyóparti galériaerdők. Védett státuszuk mellett közösségi jelentőségű élőhelyeknek is minősülnek Fotó: shutterstock.com

Ezek az élőhelyek a folyóparti elhelyezkedésük miatt jelentős mértékben vannak kitéve a gyakran szennyezéssel járó emberi hatásoknak. Jellemzően a nyaraló- és lakóövezetek környékén alakulhatnak ki az illegális hulladéklerakók, amelyeket ugyan az önkormányzat időnként felszámol, mégis rendszeresen újratermelődnek.

Számottevő a folyópart látogatói által hátrahagyott jelentős mennyiségű szemét, valamint az árvizek hozta, külföldi eredetű hulladék.

A nemzeti park igazgatóságok előzetes felmérésük alapján országosan összesen 155 védett természeti területről mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését tervezik elvégezni az év végéig.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam