2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötszáz köbméter szemét halmozódott fel a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park területén is megkezdődött az illegális hulledéklerakók felszámolása.

Megközelítőleg 500 köbméter szemét halmozódott fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben a természetvédelmi őrök felmérése alapján – írta meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közleménye alapján a Haon.

A többségében illegálisan elhelyezett hulladékot tervek szerint a Tisztítsuk meg az országot! projekt I. ütemében számolják fel.

Ez idáig mintegy 40 folyamkilométer hosszú partszakaszt tisztítottak meg és 12 szennyezett területet takarítottak ki az illetékesek.

A szakemberek tapasztalatai szerint az összegyűjtött 350 köbméter hulladéknak közel fele kerülhet újrahasznosításra, a fennmaradó része jellemzően kommunális hulladék. A Kiskörei Vízerőmű – mint az áradások egyik fő fizikai gátja – a szennyezések jelentős részét feltartóztatja, így a délebbi szakaszokon kisebb mértékű a hulladék felhalmozódása, bár gócpontok ott is kialakultak. 

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet sajátos, értékes élőhelyei a folyóparti galériaerdők. Védett státuszuk mellett közösségi jelentőségű élőhelyeknek is minősülnek Fotó: shutterstock.com

Ezek az élőhelyek a folyóparti elhelyezkedésük miatt jelentős mértékben vannak kitéve a gyakran szennyezéssel járó emberi hatásoknak. Jellemzően a nyaraló- és lakóövezetek környékén alakulhatnak ki az illegális hulladéklerakók, amelyeket ugyan az önkormányzat időnként felszámol, mégis rendszeresen újratermelődnek.

Számottevő a folyópart látogatói által hátrahagyott jelentős mennyiségű szemét, valamint az árvizek hozta, külföldi eredetű hulladék.

A nemzeti park igazgatóságok előzetes felmérésük alapján országosan összesen 155 védett természeti területről mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését tervezik elvégezni az év végéig.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Még két hétig lehet jelentkezni a Tisztítsuk meg az országot! program pályázatára Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron A háziállatok beoltása mellett érvelnek amerikai kutatók Joe Biden elektromosra cseréli a teljes szövetségi autóflottát
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam