2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a szeretet árasztja el a Földet

A karácsonyi időszakban a legtöbb országban az ajándékozások, a dekoráció és a megnövekedett számú bevásárlások miatt jelentősen nő a hulladék mennyisége.

Tovább ront a körülményeken az is, hogy a pandémiás helyzet és a korlátozások miatt idén az ajándékok beszerzésétől a karácsonyi nagybevásárlásig szinte minden a digitális térben zajlik, ami az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolásoknak köszönhetően tovább növeli a hulladék mennyiségét – írja a Marketing&Média Online.

A plasztik csomagolásokból évente így is mintegy 315 500 tonna keletkezik Magyarországon, ezért is fontos, hogy amikor csak lehet, a fenntartható csomagolóanyagokat válasszuk, legyen szó az ajándékozásról, a dekorálásról, vagy az online rendelésekről, és gyűjtsük szelektíven a szemetet.

Az Egyesült Államokban például 25%-kal több szemetet dobnak ki hálaadás és újév között, mint az év bármely más időszakában, ami 25 millió tonna többlethulladékot jelent az ország számára. Az Egyesült Királyságban termelődő szemét mennyisége is jelentősen, 30%-kal nő a karácsonyi időszakban. Hazánkban megközelítőleg 15%-kal keletkezik több papírhulladék karácsony és szilveszter környékén.

„Az online kereskedelem növekedése rengeteg plusz csomagolási hulladékkal jár, a csomagok száma pedig az ünnepi időszakban csak nő – kifejezetten most, amikor rengetegen kerülik a személyes vásárlást. Ezért is kiemelten fontos, hogy a gyártók mellett a fogyasztók is a környezetbarát csomagolásokat keressék, azaz azokat a termékeket válasszák, amelyek fenntartható csomagolásban kerülnek a piacra” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

Az elmúlt évek edukációjának köszönhetően egyre több környezettudatosságot visznek az emberek a karácsonyi vásárlási szokásaikba. Műanyagban gazdag fényes csomagolópapír és szalag helyett újrahasznosítottat, hagyományos képeslap helyett elektronikusat választanak, a szemetet pedig szelektíven gyűjtik.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam