2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Néhány üzletében bevezeti a használt étolaj visszavételét az ALDI

A Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően az ALDI 11 áruházánál indul tesztüzem.

Ma Magyarországon mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2%-a, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre. A használt sütőolaj jelentős környezetterhelést jelent, hiszen a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel – emlékeztet a Portfolio.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a csatornahálózatba kerül, hiszen egyrészt növeli a szennyvíztisztítók terhelését, másrészt gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait.

A használt étolaj pedig érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható.

Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid-kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna. 

A tisztított növényi olajat a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át. A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2%-os arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így tehát a lakosságtól begyűjtött étolaj közlekedési felhasználásra visszajuthat a lakossághoz vagy a logisztikai iparág szereplőihez.

A kültéri tárolók az ALDI üzletek bejáratához közeli, frekventált helyen lesznek megtalálhatók. A tesztüzemben részt vevő üzletek listája itt olvasható.

Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam