2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hegymászók ruhája is szennyezi a Csomolungma hómezőit

A vízlepergető ruházathoz használt, egészségre ártalmas szintetikus vegyi anyagokat találtak a hóban a kutatók a világ legmagasabb hegycsúcsa közelében.

Az ember által előállított perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek (PFAS) különböző egészségi problémákat – magas koleszterinszintet, elhízást, daganatos betegségek kockázatát, születési rendellenességeket – okozhatnak, és kockázatot jelenthetnek a túrázókra, hegymászókra, valamint a helyi lakosokra, akik a környék vizét fogyasztják – idézi Kimberley Minert, a Maine-i Egyetem Klímaváltozás Intézetének kutatóját a BAON.

A vegyi anyagokat egy 2019-es tudományos expedícióban gyűjtött hó- és olvadékvízmintákban mutatták ki, amelyeket a hegymászók táborainál húzódó Kumbu-gleccserből vettek, valamint 8400 méter magasságban.

– Mind az én PFAS-kutatásom, mind a Csomolungma térségében mikroműanyagokat feltáró kutatások megmutatják, hogy az ember ott hagyja látható és mikroszkopikus hagyatékát bárhol, ahol megfordul. El kell gondolkodnunk azon, milyen a kölcsönhatásunk a környezettel, milyen termékeket használunk, és hogyan fogjuk helyrehozni a vegyi szennyezéseket – hangoztatta Kimberley Miner.

A Mount Everest térségében kimutatott PFAS-szennyezés azt mutatja, hogy az ember mindenhol szétszórja ezeket a vegyületeket, ahol jár. A vízlepergető ruházatokat készítő vállalatok már jelezték, hogy felhagynak ezen vegyületek alkalmazásával – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Neked ajánljuk
A világ műanyaghulladékának fele húsz cégtől származik Leginkább a csomagolóanyagok és a műanyag palackok szennyezik az óceánokat Máris műanyag pellet borítja a partokat, de számítani kell további veszélyes anyagok vízbe jutására is Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam