2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hegymászók ruhája is szennyezi a Csomolungma hómezőit

A vízlepergető ruházathoz használt, egészségre ártalmas szintetikus vegyi anyagokat találtak a hóban a kutatók a világ legmagasabb hegycsúcsa közelében.

Az ember által előállított perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek (PFAS) különböző egészségi problémákat – magas koleszterinszintet, elhízást, daganatos betegségek kockázatát, születési rendellenességeket – okozhatnak, és kockázatot jelenthetnek a túrázókra, hegymászókra, valamint a helyi lakosokra, akik a környék vizét fogyasztják – idézi Kimberley Minert, a Maine-i Egyetem Klímaváltozás Intézetének kutatóját a BAON.

A vegyi anyagokat egy 2019-es tudományos expedícióban gyűjtött hó- és olvadékvízmintákban mutatták ki, amelyeket a hegymászók táborainál húzódó Kumbu-gleccserből vettek, valamint 8400 méter magasságban.

– Mind az én PFAS-kutatásom, mind a Csomolungma térségében mikroműanyagokat feltáró kutatások megmutatják, hogy az ember ott hagyja látható és mikroszkopikus hagyatékát bárhol, ahol megfordul. El kell gondolkodnunk azon, milyen a kölcsönhatásunk a környezettel, milyen termékeket használunk, és hogyan fogjuk helyrehozni a vegyi szennyezéseket – hangoztatta Kimberley Miner.

A Mount Everest térségében kimutatott PFAS-szennyezés azt mutatja, hogy az ember mindenhol szétszórja ezeket a vegyületeket, ahol jár. A vízlepergető ruházatokat készítő vállalatok már jelezték, hogy felhagynak ezen vegyületek alkalmazásával – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Neked ajánljuk
Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Lassan az a kérdés, hol nincsenek jelen az egészségkárosító „örökvegyületek” Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam