2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok?

Judi Wakhungu professzor, egykori környezetvédelmi miniszter ambiciózusabb szabályozásról álmodott, de hároméves távlatból a műanyag szatyrok betiltását is sikeres és eredményes intézkedésként értékeli.

A napjainkban a szemléletformálással és művészi újrahasznosítással foglalkozó Flipflopi projekt nagyköveteként tevékenykedő Wakhungu 2017-ben a szatyrok mellett a PET-alapú műanyagok teljes betiltását is szorgalmazta. 

Amikor négy évvel korábban Kenya környezetvédelmi tárcájának élére került, a plasztikszennyezés országszerte elképesztő méreteket öltött: a szemét elborította a településeket és eltorlaszolta a vízfolyásokat. A szabályozás szükségessége régóta nem volt kérdés, azonban az ügy rendre elakadt a gyártók, illetve a környezetvédelmi és ipari minisztérium képviselői közti vég nélküli huzavonában.

Ugyanakkor Wakhungu meggyőződése volt, hogy a műanyagokkal kapcsolatos tilalom nemcsak a környezet tisztaságához, hanem az alternatívák előállítása révén a gazdaság fellendítéséhez is hozzájárulhat.

A műanyag szatyrok betiltása mellett a bíróságon is ki kellett állnia, amit sikerrel meg is tett. A rendelkezés szigorát ma is jogosnak tartja – a használat, importálás és gyártás tiltása nélkül elképzelhetetlen lett volna az az előrelépés, ami a kenyai táj tisztaságában már ennyi idő elteltével is tetten érhető. Azonban mivel megítélése szerint a kenyai kultúrának még nem része a szeméttel kapcsolatos felelősségvállalás, a szemléletformálás munkája ma sem ért véget. A professzor ebből is tevékenyen kiveszi a részét.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: weforum.org
Vissza
Hírfolyam