2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat

Ha a műanyagot fémekkel kellene helyettesíteni, az sokkal körülményesebb és bonyolultabb folyamatokat eredményezne a hétköznapokban is. Kancsár Zoltán szerint van még hova fejlődnie Magyarországnak a műanyagok újrahasznosításában.

Kancsár Zoltán, a Mould Kft. ügyvezetője a Hirado.hu-nak arról beszélt, hogy a műanyagokat alapvetően két nagy csoportra lehet osztani: a hőre keményedő (ide tartozik például a bakelitlemez vagy a régebbi gyártású telefonok burkolata), illetve a hőre lágyuló műanyagokra – ide sorolhatóak az újrahasznosítható műanyagok.

„Ezekből újra termék lehet, mást lehet belőlük gyártani, és nem szükséges az egész láncolatot kőolajból újra előállítani.”

„A fröccsöntésnek nagy előnye, hogy gyakorlatilag hulladékmentes feldolgozást biztosít a hőre lágyuló polimerek plasztikus alakadása révén, a termék pedig újra feldolgozható marad. Ezzel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az egész folyamat fenntarthatóbb és gazdaságosabb legyen”

– magyarázza a magát etikus fröccsöntőnek tartó műanyag-feldolgozó technológus, aki sajnálja a gyorsan szemétre kerülő, egyszer használt műanyag poharakat. Annak ellenére, hogy fillérekbe kerülnek, olyan pazarlásnak érzi ezt, ami nem fér bele napjaink környezeti válsága mellett.

A műanyagokat folyamatosan fejlesztik világszerte. Kancsár Zoltán szerint sokan átoknak vélik, de áldás is egyben, mert ha nem lennének műanyagok, akkor fémekkel kellene helyettesíteni, ami sokkal bonyolultabb és körülményesebb folyamatokat eredményezne a hétköznapokban. Ezen felül mindenkinek azt tanácsolja, érdemes a minőségre odafigyelni, mert ha egy termék évekig szolgálja a használóját, az már pozitív dolog.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam