2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrszemét csökkentésére fából készítenek műholdat Japánban

A világ első fából készült műholdját a Kiotói Egyetem tudósai egy helyi céggel együttműködésben akarják elkészíteni Japánban. 2023-ban akarják útjára indítani a különleges űreszközt – adta hírül a BBC News.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét.

A Sumitomo Forestry nevű vállalat közölte, hogy kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő, illetve miként használható a faanyag a világűrben.

Az egyetem szakembereivel együttműködve először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Egy fából készül műhold a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának. „Aggaszt minket az a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek, és kicsiny alumíniumrészecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére” – mondta Doi Takao japán űrhajós, a Kiotói Egyetem professzora, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson.

Az Euroconsult cég becslése szerint a következő évtizedben mintegy 990 műholdat fognak a világűrbe küldeni.

Fotó: Sumitomo Forestr/BBC
Neked ajánljuk
Zöld növekedési stratégia elfogadásával zárta az óévet Japán A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX A jövő üzlete a háborítatlan erdő 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria)
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam