2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Búcsúznak a karácsonyfák

250 gyűjtőpontot jelölt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó a lebontott karácsonyfák kihelyezésére. Emellett a szemétszállítás napján a kukák, konténerek mellől is elviszik a fákat. Debrecen lakótelepein gyűjtőjárat működik.

Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárónapja, hagyományosan ilyenkor kell lebontani a karácsonyfát, és ekkor kezdődik a farsangi szezon. Az FKF azzal számol, hogy a mostani hétvégén bontják le legtöbben a karácsonyfát – mondta az InfoRádióban Horváth László, a közterület-fenntartó PR-referense.

Karácsony után a vállalat becslése szerint 5-600 ezer fenyő kerül utcára.

A fák kerülhetnek a szemétszállítás napján a kukák mellé, illetve a mintegy 250 kijelölt gyűjtőpont egyikére is.

Horváth László arra kért mindenkit, hogy lehetőleg mindent szedjenek le a fáról! „A szaloncukor kampója megszúrhatja a munkatársunk kezét, illetve magam is láttam olyan kidobott fát, amelyen rajta volt az öntöttvas fatalp” – részletezte.

Zajlik a kidobott karácsonyfák begyűjtése Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. a korábbi évek gyakorlata szerint az ünnepek után a megyeszékhely közigazgatási területén szervezetten gondoskodik a kidobásra szánt karácsonyi fenyőfák begyűjtéséről és elszállításáról. A kertes házas övezetekben a fenyőfát a kommunális hulladékgyűjtő járat gyűjti be, a sűrűn lakott városrészekben kifejezetten erre a célra gyűjtőjáratot indítanak – írja a haon.hu.

Debrecenben 2019 januárjában 36,7 tonna, tavaly 25,3 tonna fenyőt gyűjtöttek be. Az évről évre változó mennyiségű fenyő a Regionális Hulladékkezelő Központba kerül, ahol aprítást követően komposztálják. A fenyőfákat hasznosításuk előtt megtisztítják a rajtuk maradt díszeiktől, majd leaprítják őket. Így 2-4 centiméteres apríték keletkezik, amit komposzt készítéséhez hasznosítanak.

Kidobott karácsonyfák az aprítógépben a debreceni AKSD Városgazdálkodási Kft. telephelyén
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Így telt a karácsony egy svéd kunyhóban (videó) Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam