2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az uniós hulladékszabályozás a Pepsit is az újrahasznosított csomagolások felé tereli

Az élelmiszeripari óriásvállalat meg akar szabadulni a műanyaghulladéktól. Az amerikai italgyártó vállalat 2021 végére az összes németországi PET-palackját újra felhasznált műanyagra kívánja váltani. 

Naponta több mint egymilliárd PepsiCo terméket fogyasztanak világszerte. Az amerikai csoport értékesítése négy százalékkal, 67,2 milliárd dollárra nőtt a legutóbbi éves jelentése szerint. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan emelkedik a PET-palackokból és csomagolásokból származó szeméthegy – írja az Agrofórum.

A Coca-Cola után a PepsiCo a világ legtöbb műanyaghulladékát előállító, fogyasztási cikkeket gyártó vállalata.

A Changing Markets Foundation lobbiszervezet megállapította, hogy évente összesen 2,3 millió tonnányi plasztikszemetet állít elő a cég.

„A műanyaghulladék olyan kihívás, amelyre most válaszolnunk kell” – mondta Silviu Popovici, a PepsiCo Europe vezérigazgatója a Handelsblatt német gazdasági hetilapnak adott interjúban. „Szeretnénk egy körforgásos ciklust létrehozni a csomagoláshoz, hogy a műanyag soha ne váljon szemétté.”

A PepsiCo lesz az első italgyártó cég Németországban, amely legkésőbb 2021 végéig minden újdonsághoz csak újrahasznosított műanyagot (rPET) használ. Ez évente körülbelül 15 000 tonna új műanyag megtakarítását eredményezi majd.

A rivális Coca-Cola hasonló utat követ. A fogyasztási cikkek gyártói nem utolsósorban az új uniós műanyagadó miatt állnak át az újrahasznosított műanyagra. Januártól a tagországoknak fizetniük kell az újrafeldolgozatlan műanyaghulladék után, kilogrammonként 80 centet, azaz mintegy 288 forintnyit. A kifizetéseket valószínűleg a szennyezést előállítókra, vagyis a gyártókra hárítják. 

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam