2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős mennyiségű hulladékot hozhat az árhullám a Bodrogon

Teljes készültségben vannak a PET Kupa folyómentő akció önkéntesei.

Az ukrajnai, kárpátaljai Munkács közelében a folyamatos esőzés következtében kialakult árhullám nemcsak uszadékfákat, hanem hatalmas mennyiségű hulladékot indíthat útjára Szlovákián át Magyarországra, a Bodrogon keresztül – közölte a csoport közleménye alapján a BOON.

A kialakult helyzetről a PET Kupa szervezői egy videó alapján értesültek. Azonnal akcióba léptek, biztatásukra pedig az ukrán oldalon is elindult a szennyezett terület feltérképezése, ami nem egyszerű feladat, tekintve, hogy a területet a szárazföld felől nem lehet megközelíteni.

A helyi szemétszedési akció szervezését az is nehezíti, hogy elkezdődött a pravoszláv karácsony. A PET Kupa mindenesetre felkészül az árhullámmal érkező hulladék fogadására, és bízik abban, hogy nem lesz a segítő kezekre szükség.

Figyelik a vízszint emelkedését és az időjárás-előrejelzést, valamint folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembereivel és a Bodrog menti települések önkormányzataival. A céljuk az, hogy a 2020 szeptemberében tartott, tavaly őszi I. Bodrogi PET Kupa során megtisztított folyószakasz, valamint az alsóbb folyószakaszok állapotát megóvják. Ez nem lehetetlen küldetés: a régió ártereinek tisztasága jelentősen javult.

Szemétáradat a Latorcán (teljes képernyős módban megtekinthető) Forrás: Myron Trychynets/facebook.com
Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: boon.hu
Vissza
Hírfolyam