2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A borosüveg visszagyűjtése környezetbarát megoldás

Sok vállalat nem hajlandó visszagyűjteni az üvegeket, amit a mosással járó környezetterheléssel és a szállítás okozta szén-dioxid-kibocsátással magyaráznak. Az életútvizsgálatok alapján ugyanakkor ezek az érvek nem állják meg a helyüket.

Az üveg a tisztasága révén, illetve amiatt, hogy inert anyag, azaz környezetével nem lép reakcióba, nem oldódik ki belőle semmi, a minőségi bor legjobbnak gondolt tartó és szállító eszköze. De mennyire környezetbarát? – tette fel a kérdést a Kék bolygó korábbi adása.

Bogóné Tóth Zsuzsanna, a Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karának tanársegédje szerint a gyártók vonakodása nem indokolt. Egyértelműen az üvegek visszagyűjtése a kedvezőbb megoldás.

„Azok a számítások, amiket elvégeztünk, azt igazolják, hogy ez még mindig kisebb környezetterheléssel jár, mint magának az üvegnek az újra legyártása”

– húzta alá a kutató. Az Eurostat adatai alapján 2016-ban a csomagolásból származó hulladék 19 százalékát az üveg tette ki Európában.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam